Biografie

CONTELE KLEBELSBERG KUNO

Pecica, judetul Arad, 13 noiembrie 1875. – Budapesta, 12 octombrie 1932

Klebelsberg Kuno este unul dintre cei mai remarcabili politicieni ai secolului XX., fost ministru al educatiei si religiei, reformator al sistemului scolar. Opera lui de viata poate servi ca exemplu chiar si in al 3.-lea mileniu pentru generatiile  zilelor noastre si pentru cele viitoare.

S-a nascut pe 13 noiembrie 1875 in Pecica, judetul Arad. Mama, Farkas Aranka, a provenit dintr-o familie nobila. Tatal, de origine tiroliana, capitanul unei armate de cavalerie, a murit cand Klebelsberg Kuno avea o varsta frageda.

S-au instalat la Szekesfehervar. A urmat scoala si a dat examenul de bacalaureat in cadrul gimnaziului ordinului cistercian. Educatia religioasa si credinta i-a influentat intreaga viata. A studiat dreptul la Budapesta, Viena, Berlin si Munchen, dupa aceea a studiat stiinte politice la Universitatea Sorbonne din Paris. A invatat, s-a dezvoltat, a meditat in mod continu. A fost un scriitor si un orator exceptional.

Dupa ce si-a dobandit titlul de doctor in stiinte politice (1898), a devenit consilier politic si judecator administrativ (1910). Din 1910 a devenit profesor la Universitatea Economica, iar din 1917 secretarul de stat al ministrului Tisza Ístvan.

Timp de jumatate de an a fost ministru de interne in cadrul guvernului Bethlen, iar in perioada 1922-1931 ministrul educatiei si religiei. De Klebelsberg Kuno apartine una dintre cele mai de succes reforme ale sistemului educational maghiar, care a influentat intregul invatamant, incepand de la cel prescolar pana la cel universitar.

In 1926 si 1927 s-a declansat un urias program scolar initiat de Klebelsberg Kuno: a modernizat sistemul de pregatire al profesorilor, a incurajat predarea limbilor straine si a introdus un plan de invatamant mai practic. A dezvoltat un nou tip de scoala gimnaziala: gimnaziul real (1924). In 1926 a reglementat sistemul scolilor de fete, a introdus liceul de fete.

A fost finalizat constructia Arhivelor Nationale, extinderea Muzeului National, s-a construit un observator, o statie biologica, un institut geofizic, 21 clinici, Colegiul de Sport, reteaua Collegium Hungaricum destinata studentilor talentati: li se oferea posibiltatea sa studieze la Viena, Berlin, Paris, Roma, Zurich. A constituit Consiliul National de Burse de Studiu si sistemul burselor de studii stiintifice.

In 1928 a devenit membru al Ordinului Cavalerilor de la Malta, profesor de onoare al mai multor universitati. A calatorit prin Europa, a tinut prezentatii la Viena, Stockholm, Varsovia, a fost ales ca membru al Academiei Stiintifice Maghiare, a devenit presedintele Asociatiei Istorice Maghiare si al mai multor asociatii stiintifice si sociale. A scris si carti, in 1928 cartea cu titlul „Neonationalismul”, iar in 1931 opera cu titlul „In recensiune mondiala”. Prin intermediul operelor sale s-a straduit sa imbunatateasca cultura poporului maghiar. In 1931, cu demisia guvernului Bethlen, a incetat si functia lui de ministru.

A murit pe neasteptate la Budapesta in 1932, suferind un infarct cardiac. A fost condus pe ultimul drum de foare multi oameni si a fost inmormantat la Szeged.

Planurile lui Klebelsberg Kuno au avut rezultate de durata, insa realizarea programului sau a fost ingreunata de conditiile politico-sociale si de intamplarile tragice ale deceniilor de dupa moartea lui.

Comments are closed.