E.U.R.O.P.E.

Az EUROPE (E.rase U.nemployment, R.eveal O.pportunitiesP.ossess E.ntrepreneurship) elnevevezésű többoldalú ifjúsági csere 2012 január 20 és 28 között került megrendezésre Székelykeresztúron illetve Hargitafürdőn. A nemzetközi cserén 30 fiatal vett részt 5 országból: Románia, Magyarország, Törökország, Horvátország illetve Szlovénia.

A projekt fő témája a munkanélküliség volt, mely negativan befolyásolja a fiatalok életét és Európa jelenét és jövőjét.

A csere olyan más problemákat is érintett , amelyek kapcsolatban vannak a munkaerőpiaccal, ezek a következők: fekete munka, a szakemberek elvonzása a fejlettebb országok által a gazdaságilag fejletlenebb országokból (ahol alacsonyabb a bérezés, a juttatási rendszer hiányos), a munkavándorlás problémája, a fiatalok szakmai és személyes fejlődése.

A projekt fő célja az volt, hogy arra ösztönözze a fiatalokat, hogy megoldásokat azonosítsanak be ezen problémákra, fejlesszék odaadásukat, elkötelezettség érzetüket, vállalkozó szellemüket, kreativitásukat, kezdeményező készségüket.

Egyes tevékenységek (az intejú illetve a munkaerőpiaci börze szimuláció) célja a résztvevők munkaerőpiaci kompetitivitásának, bizonyos munkavállalási és vállalkozói kompetenciáinak fejlesztése volt.

A fiataloknak lehetősége nyílt részt venni egy sokrétű kulturális, gazdasági illetve társadalmi tapasztalat- illetve információ cserén. Az interkulturális dialógus nemcsak a résztvevők, hanem a résztvevők és a helyiek között is kialakult olyan tevékenységek révén mint a kerekasztal beszélgetés az egyik székelykeresztúri középiskolánál és az interjú készítés a helyi lakosokkal.

A projektet az ANPCDEFP finanszírozta az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Programja által.

A projektről készült prospektus: