EURÓPAI TÁRSADALMI PROBLÉMÁK A PÉNZ PRIZMÁJÁN KERESZTÜL

„Európai társadalmi problémák a pénz prizmáján keresztül” című multilaterális ifjúsági csereprogramunk Székelykeresztúron került megrendezésre 2010. október 4-12. között.

A projekten 28 fiatal vett részt négy különböző országból: Norvégiából, Magyarországról, Szlovákiából és Romániából. A rendezvény a Fiatalok Lendületben nevű Európai Uniós program keretében valósult meg.

A projekt két fő témára épült:
Egyrészt olyan problémákat vetett fel, amelyek kihatnak a fiatalok életére és amelyek nemcsak helyi, regionális és nemzeti szinten nyilvánulnak meg, hanem európai illetve globális szinten is. Ezen problémák a szegénység, korrupció és a gazdasági válság. A fiatalok megpróbáltak megoldásokat találni ezen problémákra olyan tevékenységek során, melyek hozzájárultak elkötelezettségük és felelősségtudatuk fejlődéséhez, hiszen így válhatnak kortárs társadalmunk aktív polgáraivá.
Másrészt a projekt az Eurozóna hivatalos fizetőeszköze, az Euro kérdéskörét vizsgálta, választ keresve azon kérdésre, hogy milyen hatással van az Euro Európa egységének és sokszínűségének megőrzésére, építő avagy romboló hatása van. A projekten olyan országok fiataljai vettek részt, akik más-más állásponttal rendelkeznek az Euro bevezetését és alkalmazását illetően. Norvégia, aki távol maradt úgy az Európai Uniótól mint az Eurozónától. Szlovákia, aki bevezette az Eurot nemzeti valutájaként. Magyarország és Románia, akik még nem teljesítették a konvergencia kritériumokat, így még az Eurózóna kapujában várakoznak.
A projekt küldetése ugyanakkor az is volt, hogy egy interkulturális párbeszédet teremtsen a különböző országokból származó résztvevők között, annak érdekében, hogy lerombolja a kulturális gátakat a fiatalok között és növelje a fiatalok nyitottságát a kulturális változatosság elfogadására.
A projekt programja a nem formális tanulás alapelveire épült, így a fiatalok aktívan és felszabadultan jutottak hozzá hasznos információkhoz. A lezajlott programok változatosak voltak, váltakoztak a kerek-asztal beszélgetések, ötletbörzék, modellezések, kirándulások, kvízek és versenyek.

Még több információ a projektről itt.